Ontworm-, vlooien- en tekenbehandeling

Voor de preventie van wormen, vlooien en teken kunt u bij ons terecht. Als dierenartspraktijk bieden wij de meest recente middelen aan met een optimale werking. Het is erg belangrijk om uw huisdier te behandelen tegen parasieten. De redenen hiervoor zijn divers:

  • er kunnen namelijk ziektes ontstaan door parasieten (o.a. bij worminfecties);
  • een hond of kat kan allergisch zijn voor vlooien hetgeen leidt tot ernstige huidklachten;
  • parasieten kunnen nare infectieziekten overbrengen (o.a. via teken en muggen);
  • kinderen, maar ook volwassen mensen kunnen besmet raken met wormen;
  • huisdieren kunnen (indirect) bloedarmoede krijgen door parasieten (teek en vlo).

 

Ontworming is niet alleen erg belangrijk voor pups en kittens, op latere leeftijd mag ontworming ook zeker niet ontbreken. Het volgende ontwormingsschema wordt gehanteerd:

  • Pups en volwassen honden: op de leeftijd van 2, 4, 6, 8 weken, vervolgens maandelijks tot een leeftijd van een half jaar. Moederdieren moeten tegelijkertijd met de pups ontwormd worden. Voor volwassen honden is het advies 4 keer per jaar te ontwormen.
  • Kittens en volwassen katten: op de leeftijd van 3, 5, 7, 9 weken, vervolgens maandelijks tot een half jaar. Moederdieren moeten tegelijkertijd met de kittens ontwormd worden. Voor volwassen katten is het advies 4 keer per jaar te ontwormen.

 

Voor de behandeling van vlooien en teken bieden we verschillende manieren aan. Dit kan door middel van een pipet, een tablet of een halsband. De werking varieert van vier weken tot drie maanden. Wij adviseren uw hond of kat preventief tegen vlooien en teken te behandelen.

Indien uw hond of kat meegaat naar het buitenland is specifieke bescherming nodig. In een groot deel van Europa komen vervelende parasieten voor, met name gevaarlijk voor de hond. Het kan namelijk zijn dat u naar een gebied gaat waar zandvliegen of hartwormmuggen voorkomen. Om te voorkomen dat uw hond ziek wordt, is het belangrijk dat er zowel preventief als na thuiskomst een goede bestrijding plaatsvindt. U kunt hiervoor contact opnemen met de praktijk voor meer informatie.