Titerbepaling

Met vaccineren bouwt een dier afweer op tegen verschillende ziektes. De reactie op de vaccinatie kunnen we meten aan de hand van antistoffen in het bloed. Onze praktijk biedt de mogelijkheid om de vaccinatiestatus door middel van een bloedonderzoek te bepalen (Vaccicheck). Het is een goede manier om te zien of uw huisdier nog voldoende beschermd is na de eerdere vaccinatie(s). Op deze manier hoeven we niet onnodig opnieuw te vaccineren indien er nog voldoende bescherming aanwezig is.
Op basis van de uitslag wordt bepaald of er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn tegen het canine parvovirus (CPV), canine distempervirus (CDV, ofwel hondenziekte) en canine adenovirus (CAV, ofwel besmettelijke leverziekte) bij de hond. Bij een positieve titer (als er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn) informeren wij u wanneer opnieuw testen nodig zal zijn. Dit varieert tussen de één en drie jaar. De vaccinatie (grote cocktail) die eens per 3 jaar wordt gegeven blijkt bij sommige dieren veel langer dan 3 jaar bescherming te bieden. Titeren biedt dan uitkomst.
Let op: honden dienen wel jaarlijks gevaccineerd te worden tegen leptospirose (Ziekte van Weil). Voor deze ziekte kan de titer niet bepaald worden. Ook is het niet mogelijk om voor kennelhoest te titeren.

Wij adviseren om pups rond de leeftijd van 20 weken te laten titeren. Pups krijgen vlak na de geboorte via de eerste moedermelk antistoffen mee die bescherming bieden tegen besmettelijke ziekten. Deze zogenoemde maternale antilichamen zijn tijdelijk en verdwijnen geleidelijk, maar kunnen tot wel 20 weken aanwezig zijn in het bloed van de pups. Indien de moederhond weinig of geen antilichamen heeft, krijgen de pups deze niet via de biest binnen en zijn ze onbeschermd. Het is belangrijk om pups op het juiste moment te beschermen door middel van een vaccinatie. Het is echter een misvatting om te denken dat alle dieren die zijn gevaccineerd ook daadwerkelijk beschermd zijn. Bij jonge dieren, die nog maternale antilichamen aanwezig hebben in hun bloed, slaan vaccins niet altijd aan waardoor ze onbeschermd rondlopen. Daarom is ons advies om een titerbepaling rond de leeftijd van 20 weken te laten uitvoeren. Op deze manier kunnen we controleren of uw pup voldoende bescherming heeft na de vaccinaties.